Ştiinţa pentru viitorul Moldovei - acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei (2016-03-12)
Academician Ion Tighineanu: „Pentru a vedea who is who sau cine și ce prezintă, este suficient de a intra în bazele de date internaționale, atât pentru instituții, cât și persoane. Observăm că Republica Moldova se apropie de cifra de 10 mii de publicații cotate ISI. Asta înseamnă că vom marca aniversarea a 55-a de la fondarea Academiei de Științe și 70-a de la fondarea primelor instituții de cercetare cu 10 mii de publicații cu factor de impact internațional.
Pe parcursul anilor, inclusiv a ultimilor 5 ani, de multe ori am auzit critici, precum că Codul (cu privire la știință și inovare) nu a influențat și nu a adus o creștere esențială pentru comunitatea științifică. Sunt și în sală persoane care au expus asemenea păreri. Uneori cifrele vorbesc de la sine.
Dacă analizăm dinamica creșterii numărului publicațiilor internaționale, vedem că, până în 2004, acest număr era constant și sub nivelul de 250. Din 2004 se atestă o creștere a numărului publicațiilor internaționale, care spre anul 2014 a constituit 400. Deci, 2004-2014, o creștere de la sub 250 la 400 de publicații internaționale pe an... În total acumulăm câte 5000 de citări pe an. Acei care mai cred că Codul din 2004 nu a influențat pozitiv situația din cercetare le propun să analizeze cifrele din bazele de date internaționale.”