Chestionar pentru estimarea situației. 17-24 februarie 2025. Laboratorul Politologie Cognitivă al CCPRI al ICJPS al USM

În perioada 17-24 februarie 2025, Laboratorul Politologie Cognitivă al CCPRI al ICJPS din cadrul Universității de Stat din Moldova a aplicat un chestionar online pentru estimarea situației privind eficiența guvernării, Parlamentului, liderilor politici, prezența la vot și eventualele proteste electorale în Republica Moldova în contextul Integrării Europene, alegerilor parlamentare din 2025 precum și reflectarea imaginii partidelor politice. În cadrul chestionării calitative au participat 63 de experți naționali și internaționali, reprezentanți din diferite instituții de cercetare.

1. La întrebarea: Cum apreciați eficiența actualei guvernări în gestionarea crizelor (energetică, demografică, a justiției etc.)? 5% din experți au apreciat cu foarte bine, 3% cu bine, 21% cu mediu, 43% cu slabă și 28% foarte slabă.

2. La întrebarea: Cum apreciați eficiența Parlamentului în domeniul adoptării și controlului asupra implementării legilor? 3% dintre experți au apreciat cu foarte bine, 3% cu bine, 21% cu mediu, 40% cu slab și 33% cu foarte slab.

3. La întrebarea: În opinia dvs., cine poate rezolva crizele din țară? 5% dintre experți au răspuns guvernarea actuală, 28% altă guvernare, 33% o coaliție largă, 32% poporul și 2% nimeni.

4. La întrebarea: Care credeți că va fi rata de prezență la vot la alegerile parlamentare din 2025? 8% dintre experți consideră că prezența va fi între 40%-50%, 48% între 50%-60% și 44% între 60%-70%.

5. La întrebarea: În opinia DVS, vor avea loc proteste în perioada alegerilor parlamentare din anul curent? 7% dintre experți consideră că vor avea loc proteste înainte de alegeri, 14% cred că nu vor fi proteste, 57% spun că vor avea loc după alegeri și 22% cred că vor avea loc atât înainte, cât și după alegeri.

6. La întrebarea: Care tip de partide are o imagine mai bună în societate? 20% dintre experți consideră că partidele de Dreapta au cea mai bună imagine, 14% pe cele de Centru-dreapta, 19% pe cele Centriste, 36% pe cele de Centru-stânga, 7% pe cele de Stânga, iar 4% consideră că niciunul nu are o imagine bună.

7. La întrebarea: Întru beneficiul dezvoltării Republicii Moldova, Parlamentul ales trebuie să aibă orientare geopolitică? 58% dintre experți au răspuns că trebuie să fie proeuropeană, 2% proestică, 10% euroatlantică, 0% pentru integrarea în Uniunea Vamală Euroasiatică, 1% fără orientare geopolitică și 29% au considerat că trebuie să colaboreze pe toate direcțiile.

8. La întrebarea: Considerați că vor avea loc remanieri în instituțiile statului până la alegerile parlamentare? 37% dintre experți au răspuns da, iar 63% au răspuns nu.

9. La întrebarea: Care partide în opinia DVS vor accede în următorul Parlament? 19% dintre experți au răspuns Blocul Politic "Blocul Comuniștilor și Socialiștilor", 3% Blocul Politic „Alternativa”, 1% Partidul Politic Partidul Social Democrat European, 10% Partidul Liberal, 1% Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, 1% Partidul politic „Partidul Nostru”, 21% Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, 17% Partidul politic Partidul Democrat Modern din Moldova, 13% Partidul Politic Partidul Republican „INIMA MOLDOVEI” și alte partide cu procente mai mici.

10. La întrebarea: Considerați că vor fi formate coaliții de guvernare? 2% dintre experți au răspuns că nu, 2% au menționat DA pentru Blocul Politic Alternativa și PAS, 3% DA pentru PAS și Partidul Nostru, 31% DA pentru Blocul Politic Alternativa și PSRM, 26% DA pentru PSDE și Partidul Politic Partidul Republican „INIMA MOLDOVEI”, 18% DA pentru Blocul politic Împreună și PAS și 18% DA pentru Blocul Politic Alternativa, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Nostru.

11. La întrebarea: În contextul schimbării puterii în SUA, care va fi impactul stopării finanțării agenției americane USAID pentru Republica Moldova? 8% dintre experți consideră că va afecta procesul de vetting, 17% cred că va afecta proiectele educaționale, 13% spun că va afecta digitalizarea, 11% dezvoltarea locală, 2% creșterea economică, 4% procesele democratice, 20% domeniul asociativ și mediatic, 14% criza energetică, 10% spun că nu va avea niciun impact, iar 6% consideră că deficitul va fi acoperit de UE.

12. La întrebarea: Considerați că după alegerile parlamentare se va păstra vectorul de Integrare Europeană? 81% dintre experți au răspuns că da, 13% că nu, iar 6% au spus că depinde de rezultatul alegerilor.

13. La întrebarea: Care partide din opoziție vor intra în următorul Parlament? 2% dintre experți consideră că Blocul Politic "Blocul Comuniștilor și Socialiștilor" va intra în Parlament, 3% Blocul Politic „Alternativa”, 13% Partidul Politic Alianța Liberalilor şi Democraților pentru Europa, 1% Partidul Politic Partidul Social Democrat European, 40% Partidul Politic „VICTORIE”, 40% Partidul politic „Partidul Nostru”, iar 2% Partidul Politic Partidul Republican „INIMA MOLDOVEI”.

14. La întrebarea: Considerați că ar trebui consolidat dialogul dintre autoritățile centrale cu UTA Găgăuzia? 90% dintre experți au răspuns că da, iar 10% au răspuns că nu.

15. La întrebarea: Cum apreciați implicarea autorităților publice centrale în soluționarea crizei energetice din regiunea transnistreană? 5% dintre experți au răspuns că implicarea a fost oportună, 30% suficientă, 35% insuficientă și 30% consideră că autoritățile nu trebuiau să se implice.

16. La întrebarea: Cum considerați că va evolua conflictul militar ruso-ucrainean? 22% dintre experți consideră că se va ajunge la un acord de pace, 29% cred că va fi stabilit un acord de încetare a focului, iar 49% consideră că conflictul militar va continua.

17. La întrebarea: În opinia dvs, cum se desfășoară a doua etapă a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE - Screening-ul Bilateral? 38% dintre experți consideră că se desfășoară în termen rezonabil, 48% cred că se va prelungi pe o perioadă mai lungă de timp și 14% spun că va intra în impas.

Media: