Joc de simulare a unui conflict la liceul AȘM

Elevii LAȘM au decis: negocierile pașnice sunt cea mai bună soluție în rezolvarea conflictelor.

La data de 1 Decembrie 2015, în incinta LAȘM din str. Sprâncenoaia nr.1 (Chișinău) a avut loc un joc de simulare a unui conflict teritorial. Scenariul inițial se referea la două țări vecine, cu numele inventate Hurat și Atania, care aveau de disputat o zonă teritorială, de interes istoric si economic pentru ambele țări. 

Elevii clasei a 12-a și-au asumat roul de reprezentanți ai acestor două țări. Puși în fața alegerii inițiale de pace sau război, participanții la joc au decis să meargă pe calea tratativelor de pace, renunțând să implice armatele care abia așteptau ordinul de atac. Timpul limitat avut la dispoziție nu le-a permis părților să dea o soluție finală pentru rezolvarea conflictului, dar cu certitudine au enunțat versiuni ingenioase ce merită să fie luate în considerare la rezolvarea unui conflict. Printre soluțiile propuse pot fi enumerate: confederația, unirea teritorială, crearea de zone libere etc.

Jocurile de simulare sunt o metodă didactică alternativă, prin care participanții experimentează un scenariu inventat, dar bazat pe evenimente reale. Jucătorii au posibilitatea de a-și descoperi abilitățile de comunicare si negociere, de a experimenta pentru puțin timp responsabilitatea pe care o au reprezentații unei țări în negocierile reale de soluționare a conflictelor.

Această inițiativă implementată în parteneriat cu Aparatul Președintelui RM, Liceului AȘM și Institutul Cercetări Juridice și Politice al AȘM (ICJP), are drept scop conștientizarea unor probleme politice de conflict actuale, mai puțin ușoare de explicat generațiilor tinere.

Facilitatorii jocului au fost Angela Movileanu (consultant în cadrul Aparatului Președintelui RM) și Andrei Trubceac (Institutul Român pentru Pace, România). Inițiativa a fost implementată cu susținerea financiară a organizației nonguvernamentale CRISP, Germania. 

Pentru mai multe detalii, Vă rugăm să contactați:

·         Dr. Vitalie Varzari la [email protected]  / ICJP al AȘM

·         Dr. Angela Movileanu la [email protected] / Aparatul Președintelui RM

 

 

Media: