In memoriam Gheorghe Ulianovschi (19.11.1949 – 23.07.2021)

O veste tristă a cuprins comunitatea universitară, științifică, juridică. S-a stins din viață Omul și Profesorul Gheorghe ULIANOVSCHI – pedagog de vocație, procuror, judecător și avocat, profesor și cercetător, om sârguincios în muncă şi modest în viaţă, jurist de excepție. S-a bucurat de o autoritate incontestabilă în mediul universitar și academic, în rândul celor care profesează în domeniul dreptului.
 
S-a născut la 19 noiembrie 1949, în s. Coştangalia, r-n Cimişlia. A fost absolvent al Şcolii pedagogice din Orhei (1969), al Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, promoţia anului 1978.
 
Îmbrățișând inițial profesia de învățător, Gheorghe Ulianovschi a muncit pe tărâmul pedagogic, în școala primară din satul natal (1969-1970), (1972-1973) (cu întrerupere legată de satisfacerea serviciului militar în termen). După absolvirea Facultății de Drept s-a consacrat justiției naționale – începînd cu funcția de procuror (1978-1990), continuînd cu atribuțiile de judecător raional, judecător şi membru al Plenului Judecătoriei Supreme a Republicii Moldova (1990-1996) și avansînd la funcția de președinte al Tribunalului mun. Chișinău, membru al Plenului Curţii Supreme de Justiţie, membru al Colegiului Disciplinar de pe lîngă Consiliul Superior al Magistraturii (a.1996-2002), președinte al Curții de Apel Comrat (2012-2014).
 
Exigenţele practicilor internaționale și europene față de profesia de jurist au stimulat opţiunea dlui Gheorghe Ulianovschi spre perfecționarea cunoștințelor și capacităților profesionale prin realizarea cu succes a unor cursuri stagiare:
- în 1996, în instanțele judecătorești din Portugalia, Lisabona, cu tematica aplicării hotărîrilor Curții Europene pentru Drepturile Omului;
- în 1997,1999, Strasburg, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului cu genericul respectării prevederilor CEDO în jurisprudența instanțelor statelor membre ale CE;
- în 1997, 1998, 1999 și 2000, Olanda, problematica aplicării jurisprudenței Curții Europene pentru Drepturile Omului în practica instanțelor judecătorești naționale.
 
Aspirația dlui Gheorghe Ulanovschi spre cunoaștere și perfecționare s-a manifestat și prin studiile de doctorat (1993-1999), urmate în cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, și finalizate prin susținerea cu succes a tezei de doctorat cu titlul „Infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei”, fapt pentru care îi este acordat titlul ştiinţific de doctor în  drept.
 
Activitatea îndelungată în organele procuraturii, în calitate de procuror, precum și munca în instanțele judecătorești, denotă calităţi remarcabile atât de jurist, cât şi de manager de justiție ale dlui Gheorghe Ulianovschi, valorificate ulterior cu succes în munca didactico-științifică de conferențiar universitar la Departamentul Drept penal din cadrul Facultății de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, în activitatea de avocat, în calitatea de membru al Seminarului științific de profil pentru susținerea tezelor de doctorat, membru al Comisiei de licenţiere a activităţii de avocat a Baroului Avocaţilor din Republica Moldova, precum și alte prestații juridice.
 
Cunoștințele vaste și capacitățile profesionale posedate au determinat antrenarea dlui Gheorghe Ulianovschi, în calitate de expert naţional al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, expert naţional în cadrul proiectelor Programul „Guvernare şi Democraţie” și „Consolidarea sistemului legislativ şi judecătoresc al Republicii Moldova”, ca expert naţional al Reprezentanţei Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi în Moldova, membru al Colegiului de redacţie al revistei „Avocatul poporului” şi responsabil de rubrica „Aplicarea actelor internaţionale în jurisprudenţa naţională” din această revistă. 
 
Munca cu abnegaţie în organele de justiție, devotamentul consacrat profesiei de avocat au conturat în mare măsură și efortul de cercetare ştiinţifică al doctorului în drept, conferențiar universitar Gheorghe Ulianovschi care s-a materializat în zeci de lucrări ştiinţifice publicate, inclusiv monografii, manualele de Drept penal, comentariile Codului penal al Republicii Moldova și a jurisprudenței CtEDO, rapoarte și comunicări la conferințe științifice naționale și internaționale, culegeri și ghiduri privind aplicarea normelor de drept.
 
Experienţa bogată în jurisprudența națională și cercetările științifice în domeniul dreptului i-au permis dr. Gheorghe Ulianovschi să elaboreze lucrări și studii juridice valoroase, recomandări şi propuneri de lege-ferenda ce ţin de problematica justiției naționale și respectarea drepturilor omului, menite să contribuie la instruirea universitară, la perfecţionarea legislaţiei, dar și la consolidarea garanţiilor juridice privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova.
 
Meritorii sunt contribuțiile conf. univ.  Gheorghe Ulianovschi la procesul de pregătire a cadrelor științifice de înaltă calificare prin masterat și doctorat, contribuții manifestate prin coordonarea științifică a cercetărilor științifice realizate de masteranzi și doctoranzi, avizarea și expertizarea rezultatelor cercetărilor în calitate de membru al Seminarului științific de profil, evaluarea tezelor de master prin calitatea de membru al Comisiei de Stat de Examinare și, respectiv, de membru al Consiliului Științific Specializat de susținere a tezelor de doctorat, activități onorate de către doctorul în drept, conferențiar universitar Gheorghe Ulianovschi cu competență și cunoștință de cauză, cu corectitudine, imparțialitate și în mod obiectiv.             
 
Colectivul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice exprimă sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut.
 
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.
 
Juc Victor, dr.hab., prof. univ.                            Cușnir Valeriu, dr.hab., prof. univ.
Sprincean Serghei, dr.hab. conf.univ.                Berliba Viorel, dr.hab., conf.univ.  
Smochină Andrei, dr.hab. prof.univ.                   Osoianu Tudor, dr., prof. univ.
Costachi Gheorghe, dr.hab., prof. univ.              Frunze Iurie, dr., conf.univ.
Balmuș Victor, dr.hab., prof. cerc.                      Burian Alexandru, dr.hab., prof. univ.
Grama Dumitru, dr., conf.univ.                           Tașcă Mihai, dr., conf.univ.
Cojocaru Rodion, dr., prof. univ.                         Cernomoreț Sergiu, dr., conf.univ.
Chirtoacă Leonid, dr., conf.univ.                         Chirtoacă Natalia, dr., prof. univ.                      
Zosim Alexandru, dr., conf.univ.                         Sosna Boris, dr., prof. univ.                      
Guștiuc Andrei, dr., conf.univ.                            Nastas Andrei, dr., conf.univ.
Guștiuc Ludmila, mr., cercet.                             Rusu Vitalie, dr., conf.univ.
Odainic Mariana, dr., conf.univ.                         Tofan Eugenia, mr., cercet.
Chiper Natalia, dr., conf.univ.                             Postică Alexandru, mr., cercet.
 
Media: