Stagiu de cercetare al doamnei dr., conf. univ. Natalia Albu

În perioada 18 iunie – 21 iulie, dr. Natalia Albu, director interimar al Centrului Cercetări Strategice al ICJP, a efectuat un stagiu de cercetare în cadrul Centrului European de Studii de Securitate G. C. Marshall, Garmisch Partenkirchen, Germania. Propunerea de cercetare cu tema „Integrarea perspectivei de gen în sectorul de securitate al Republicii Moldova: angajamente internaționale sau necesitate națională?” a fost selectată câștigătoare din 125 de propuneri expediate pentru cele 15 burse disponibile.

Rezultatele finale ale cercetării au fost prezentate la 18 iulie 2018 în fața autorităților Centrului Marshall și profesorilor din cadrul Colegiului de Studii de Securitate și Relații internaționale. În cadrul cercetării date, dna dr. N. Albu a efectuat o analiză aprofundată a situației actuale privind implementarea în sectorul de securitate al Republicii Moldova a prevederilor Rezoluției 1325 a CS ONU „Femeile, Pacea și Securitatea”. În același timp, au fost identificate rațiunile și practicile care limitează eficiența abordării integratoare a perspectivei de gen, în special în structurile militare. Concluziile și recomandările prezentate, în mare parte, încearcă să răspundă la întrebarea lansată în cadrul cercetării Cum de evitat abordarea de tip „misiunea îndeplinită”?  în integrarea dimensiunii de gen în sectorul de securitate.

Cercetarea va fi publicată într-un format extins în revista „Connections” a Consorțiumului PpP al Academiilor Militare și Instituțiilor din domeniul Studiilor de Securitate (The Quarterly Journal of the Partnership for Peace Consortium of the Defense Academies and Security Studies Institutes, ISSN 1812-1098).

Media: