A avut loc Sesiunea Științifică „Filosofia din Perspectiva Umană”, consacrată Zilei Mondiale a Filosofiei, ediția a XXI-a (2024)

Evenimentul desfășurat în data de 21 noiembrie 2024 se înscrie în palitra de manifestări științifice care se organizează în întreaga lume. Pentru Republica Moldova manifestarea în timp a ajuns o tradiție, o   platformă de dezbateri prin care își dau întâlnire cei de la filosofie cu reprezentanți din diverse domenii de cercetare, doctoranzi și masteranzi.

Primele ediții ale acestor manifestări s-au desfășurat în cadrul Institutului de Filosofie, Sociologie și Științe Politice al Academiei de Științe a Moldovei, actualmente sunt organizate de Secția Filosofie a Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova și Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universalității de Stat din Moldova. Evenimentele științifice se înscriu în contextul strategiilor UNESCO, organizație care, în anul 2002, la sesiunea a 169-a, a adoptat Strategia în Filosofie, scopul căruia rezidă în promovarea ponderii filosofiei în lumea contemporană. În cadrul dezbaterilor s-a convenit să se declare anual a treia zi de joi a lunii noiembrie drept Ziua Mondială a Filosofiei.

UNESCO, prin declarația sa de marcare la nivel mondial a Zilei Filosofiei, a confirmat rolul major pe care îl joacă filosofia în viața intelectuală și practica umanitară, or, după cum afirma Aristotel, „Toate științele sunt mai necesare, decât filosofia, însă mai minunată ca ea nu este nici una”. UNESCO adopta în anul 2005 Strategia Intersectorială în Filosofie cu scopul de a iniția un cadru instituțional pentru favorizarea acestei discipline, pe care o consideră „conștiința intelectuală și etică a Națiunilor Unite”.

Turnanta ideatică prezentată în strategia Intersectorială în Filosofie este axată pe următoarele trei direcții: promovarea dialogului și analizei filosofice a problemelor contemporaneității; încurajarea studierii filosofiei; promovarea și propagarea cunoștințelor filosofice.

Conform documentului enunțat, anume aceste aspecte majore sunt chemate să faciliteze înțelegerea profundă, veridică, pluridimensională a rolului și rostului net pozitiv al filosofiei în dezvoltarea societății contemporane. Aceste aspecte pe timp de pandemie, post-pandemie și starea beligerantă sunt mai mult decât necesare pentru a face față provocărilor multiple. Or, filosofia dintotdeauna a participat la viața cetății, susținând că în toate acțiunile care se desfășoară este impetuos necesar să se promoveze valorile general umane, identitare sau comunitare. Astfel, se pot responsabiliza membrii comunității și instituțiile sociale în vederea asumării efectelor și consecințelor post pandemie care periclitează valoarea fundamentală - viața tuturor și a fiecăruia în parte.

Conform tradiției  în acest an discuțiile s-au axat pe rezultatele obținute în cadrul proiectelor științifice fundamentale și aplicative privind problemele stringente ale lumii contemporane. Dat fiind contextul post-epidemiologic, dar și beligerant deopotrivă cu care se confruntă societatea, dezbaterile au reliefat efectele, consecințele și impactul acestora asupra mediului comunitar și cel environmental.

 Totodată s-a subliniat importanța cercetării complexe a problemelor stringente  la interferență cu alte discipline și formarea de echipe, contribuția membrilor comunității științifice în sensibilizarea opiniei publice asupra pericolelor cu care se confruntă societatea Republicii Moldova. Oportunitățile de integrare în Uniunea Europeană pentru societatea Republica Moldova reprezintă conciliere și coeziune socială participativă a tuturor dincolo de opțiunea politică, apartenența etnică sau mediu de reședință.

Ana Pascaru, dr. hab.

    

 

 

Media: